Polecam naturalne suplementy Calivita .Witamina na dobry wzrok Witamina AW stanach napięcia nerwowego Magnez B6

e-Pasożyty.pl

Skutecznie przeciw pasożytom

gronkowiec_mrsa.jpg Gronkowce (Stafilokoki), są to kuliste bakterie, które zawsze układają się w charakterystyczne grona (stąd zapewne ich nazwa) ; tlenowe i beztlenowe , saprofityczne lub chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt.Obecnie są już dokładnie rozpoznane trzy gatunki gronkowca, z których to gronkowiec złocisty jest potencjalnie najbardziej chorobotwórczy dla ludzi i zwierząt.

ZESTAW ANTY-PASOŻYTY I GRZYBICE ZAMÓW 30% TANIEJ W KLUBIE CALIVITA

paraprotex1.jpgaz_zymes1.jpgnopalin1.jpg

Gronkowiec złocisty występuje w przyrodzie w wielu odmianach o w bardzo wielu szczepach. Natomiast pozostałe dwa gatunki gronkowca, chociaż nie są zbytnio chorobotwórcze, jednak czasami mogą również powodować drobne zakażenia ran na skórze, zakażenia pęcherza i dróg moczowych, a niekiedy zapalenie wsierdzia.
Gronkowce od dawien dawna są najbardziej rozpowszechnionymi drobnoustrojami na ziemskiej planecie.

Każdy człowiek, w ciągu swojego życia to jest od noworodka – aż do bardzo późnej starości, musi nieustannie żyć z dość licznymi drobnoustrojami, które zasiedlają prawie cały jego organizm. Do lat pięćdziesiątych XX wieku, to jest do czasu masowego rozpowszechnienia antybiotyków, gronkowce nie stanowiły jeszcze wielkiego zagrożenia dla zdrowia, bywały bowiem przyczyną raczej drobnych i pospolitych tylko schorzeń.

Dopiero masowa antybiotykoterapia spowodowała ( i nadal jeszcze powoduje) różne zakłócenia w równowadze mikroorganizmów.


Gronkowiec złocisty (Staphylococus aureus) należy do ziarniaków Gram-dodatnich, tlenowych. Bakterie w zależności od ich zabarwienia się dzielimy na Gram- dodatnie zabarwiają się tylko na niebiesko, zaś Gram – ujemne zawsze na czerwono.

WYSTĘPOWANIE CHOROBOTWÓRCZYCH SZCZEPÓW GRONKOWCÓW

Chorobotwórcze szczepy gronkowców mogą znajdować się obecnie wszędzie, z uwagi na zanieczyszczenie środowiska naturalnego, zaś najczęściej występują:

  • W zanieczyszczonym powietrzu, szczególnie w dużych aglomeracjach miejskich i przemysłowych, w kurzu nie tylko ulicznym, w glebie, w zanieczyszczonej wodzie, w różnych ściekach ulicznych, gospodarczych i kanalizacyjnych – z nasileniem w okresach wzmożonego ocieplenia:
  • W mleku krowim i kozim oraz we wszystkich przetworach mlecznych albo wytworzonych na bazie mleka lub z jego nawet małym udziałem – ze szczególnym nasileniem w okresie letnich upałów:
  • Na brudnej podłodze, na brudnych ścianach, w niewietrzonych codziennie mieszkaniach, piwnicach zarastających brudem i nie bielonych wapnem palonym, w biurowcach i n różnych przedmiotach użytkowych znajdujących się w zakażonych pomieszczeniach:
  • Szczepy chorobotwórcze gronkowca złocistego, jednak najczęściej występują u ludzi i niektórych zwierząt – głównie zaś na skórze i błonach śluzowych:
  • W ostatnich latach stwierdza się, że źródłem zakażenia gronkowcem złocistym może być również człowiek – nosiciel, który nie ma żadnych widocznych objawów, a może przenosić on bakterie tylko na produkty żywnościowe:
  • W lecznictwie zamkniętym (głównie różne szpitale) i na sprzęcie używanym w tych zakładach.

Gronkowce szpitalne należą do najbardziej groźnych szczepów, zagrażających zdrowiu i życiu chorych, a także osobom z obniżoną odpornością.

CO DECYDUJE, ZE GRONKOWIEC ZŁOCISTY JEST TAK BARDZO NIEBEZPIECZNY DLA ZDROWIA I ŻYCIA CZŁOWIEKA?

Gronkowiec złocisty posiada dużą zdolność do wytwarzania wielu czynników zjadliwości oraz bardzo niebezpiecznych toksyn. Do czynników tych można zaliczyć min.:

  • KOAGULAZĘ – która chroni bakterie przed fagocytozą, to jest zniszczeniem jej przez siły obronne organizmu człowieka,
  • HIALURONIDOZĘ – która między innymi powoduje rozkład tkanek i umożliwia szybkie wnikanie chorobotwórczych bakterii do głębokich narządów człowieka,
  • ENEROTOKSYNY – są znane w Polsce straszliwe skutki tych enterotoksyn, które powodują często masowe zatrucia pokarmowe szczególnie w okresie upalnego lata.

Czy wiesz, że…

… podczas wysokiej gorączki 39-40°C, fagocyty 10-krotnie zwiększają swoją skuteczność???
W tym czasie pilnie podaj duże dawki naturalnej witaminy C bez syczących dodatków, w ilości 10g na dobę u małych dzieci w wielu przedszkolnym, w wieku szkolnym podaj 10-15 gram, młodzież 15-20 gram, a dla osoby dorosłe potrzebują od 10 -30 gram, a niekiedy nawet do 100 gram. Największe dawki podaje się jednak w zastrzykach. Takie dawki podajemy w pierwszych kilku dniach gorączki infekcyjnej, a później wraz z ustępowaniem stanów chorobowych, zmniejsza się dawki.
Ponadto dość charakterystyczna, zewnętrzna budowa tej zjadliwej bakterii powoduje, że przylega ona bardzo ściśle do tkanek. Większość szczepów gronkowca złocistego silnie zakaża enterotoksyną typu F oraz egzotoksyną typu C.

JAKIE CHOROBY MOŻE POWODOWAC ZAKAŻENIE GRONKOWCEM?

Zakażenia szczepami chorobotwórczymi gronkowców mogą powodować bardzo wiele różnych schorzeń lub poważnych chorób, które są trudne do leczenia.
Najczęściej występującymi w Europie są:
JĘCZMIEŃ – czyli ropne stany zapalne mieszka włosowatego rzęsy, wywołane najczęściej przez gronkowce (rzadziej paciorkowce) powoduje zawsze bardzo bolesny obrzęk powieki. Dość częste występowanie jęczmienia lub gradówki może wskazywać na cukrzycę. Zachodzi wówczas potrzeba pilnego zbadania poziomu cukru we krwi chorego;
SCHORZENIA SKÓRY – jest ich wiele, ale najczęściej występują czyraki, trądzik, zastrzały, choroba Rittera- zapalenie pęcherzowe i złuszczające skóry oraz wiele innych;
CHOROBY BŁON ŚLIZOWYCH I SUROWICZNYCH – można tu zaliczyć m.in. różne nieżyty dróg oddechowych – angina, zapalenie gardła, zatok, oskrzeli, ropne okołomigdałkowe, zapalenie opłucnej, opon mózgowo-rdzeniowych, żył, jelit, dróg moczowych, ropne zapalenie stawów i kilka innych;
NARZĄDOWE STANY ZAPALNE – zapalenie płuc, wsierdzia i osierdzia, zapalenie gruczołu sutkowego, zapalenie ucha środkowego, zakażenia narządu wzroku, zakażenia narządów rodnych i inne;
POSOCZNICE I ROPOWNICE – są to zakażenia mogące wywołać nawet groźny wstrząs toksyczny oraz różne powikłania i inne choroby;
WĘZŁY CHŁONNE – zakażenia gronkowcem złocistym węzłów chłonnych dotyczą najczęściej młodzieży, a szczególnie dziewcząt, u których stwierdza się powiększenie węzłów na szyi lub pod pachami;
GRYPA – gronkowce (rzadziej paciorkowce) mogą być przyczyną powikłań infekcji wirusowych grypy u osób ze znacznie obniżona odpornością a także u dzieci i ludzi w starszym wieku;
LIMFOGENNE – miedzy innymi zapalenie szpiku kostnego i inne.

JAK DOCHODZI DO INFEKCJI BEZPOŚREDNIEJ GRONKOWCA

Należy pamiętać, ze gronkowiec złocisty jest zaliczany do najbardziej zjadliwych i chorobotwórczych bakterii, które zawsze powodują ostre lub podostre objawy chorobowe u ludzi i zwierząt.
Cecha charakterystyczną wszystkich szczepów gronkowca złocistego jest zawsze proces ropny. Gronkowce najbardziej atakują organizmy osłabione i chore, ludzi z utratą odporności oraz noworodki i dzieci wątłe. Szczególnie wrażliwe na infekcje gronkowców, poza dziećmi są chorzy na białaczkę, raka, cukrzycę, gruźlicę, wszystkie odmiany grypy i po różnych zabiegach operacyjnych.
Do bezpośrednich zakażeń może dochodzić:

  • przez skórę, na której bytują kolonie gronkowca złocistego, a niekiedy i pozostałe dwa gatunki, także mogą kolonizować skórę człowieka i zwierząt. Do infekcji najczęściej dochodzi kiedy tkanka skóry zostanie uszkodzona przez otarcie naskórka, skaleczenia, rany, po zmianach skórnych, które następują po różnych oparzeniach. Przeróżne uszkodzenia skóry stanowią pierwsze sprzyjające i dogodne okoliczności do infekcji gronkowcowych;
  • na drugim miejscu jest uszkodzona skóra jamy ustnej. Tą drogą nastepuje ponad połowa wszystkich infekcji gronkowcowych i innych także. To są otwarte wrota, przez które dochodzi do najcięższych zakażeń i powikłań wewnętrznych i zewnętrznych u ludzi niezależnie od wieku. Dlatego tak bardzo wazne jest znaczenie profilaktyki i higieny osobistej;
  • na trzecim miejscu są bardzo groźne zatrucia pokarmowe, które są spowodowane zawsze przez enterotoksynę – jad odporny na 30-o minutowe gotowanie i enzymy trawienne. Niekiedy przyczyna tych zatruć mogą być inne bakterie np. pałeczki Salmonella. Źródłem zakażeń gronkowcem mogą być np. lody, ciasta z kremem, torty, jaja kurze, sałatki jarzynowe. Objawy zatrucia jadami gronkowca złocistego rozwijają się szybko, bo już po kilku godzinach od spożycia zakażonych pokarmów;
  • przez bezpośredni kontakt z osoba chorą, to jest zakażona już wcześniej jadami gronkowca złocistego;
  • przez tak zwanych nieświadomych lub świadomych nosicieli gronkowca złocistego. U takiego nosiciela bakterie chorobotwórcze bytują stale w organizmie. Są przez niego wydalane, ale sam nosiciel nie na żadnych objawów choroby . Jego organizm dobrze się już sam uodpornił – chociaż pozostał tzw. stałym nosicielem.

INFEKCJE POŚREDNIE

Do pośrednich zakażeń zalicza się:
- zakażenie przez brudną bieliznę i odzież, która nosił chory człowiek, a która nie została odkażona;
- druga grupa pośrednich zakażeń, to zadomowione w szpitalach szczepy gronkowców , które mogą powodować zakażenia u osób tam leczonych, ale niekiedy także ludzi zdrowych;
- zakażenia po kontakcie z narzędziami lub zakażonym wcześniej sprzętem;
- u niemowląt (rzadko u dzieci starszych i dorosłych) zdarzają się oparzenia skóry z pęcherzeniem i łuszczeniem się. Wówczas w łagodnej formie może wystąpić tzw. płonnica gronkowcowa;

-rzadko występują zakażenia od zwierząt np. kota, psa, konia.

PROFILAKTYKA ORAZ WSPOMAGANIE LECZENIA

Ponieważ każdego dnia, w każdej godzinie narażeni jesteśmy na infekcję, należy przynajmniej raz na pół roku systematycznie dokonywać profilaktyki oczyszczania organizmu z pasożytów oraz odtruwania z toksyn.