Polecam naturalne suplementy Calivita .Witamina na dobry wzrok Witamina AW stanach napięcia nerwowego Magnez B6

e-Pasożyty.pl

Skutecznie przeciw pasożytom

Jadło i picie są źródłem energii życiowej. Różne substancje mają różne, niekiedy całkowicie przeciwstawne natury. Bezmyślne łączenie potraw, będące skutkiem nieznajomości ich natury, zakłóca naturalny rytm pracy narządów wewnętrznych, co w krótkim czasie prowadzi do groźnych następstw.
Tak więc Ci, którzy pragną żyć w dobrym zdrowiu, muszą starannie unikać tych błędów.
Chia Ming, Podstawy wiedzy o jedzeniu i piciu, 1368 r. n.e.
dieta_rozdzielna.jpg

 

Spożywając pewną ilość białka zwierzęcego, żołądek musi wydzielać pepsynę. Wiadomo także, że pepsyna może działać jedynie w środowisku kwaśnym, które musi utrzymywać się kilka godzin aby nastąpiło całkowite strawienie.

ZESTAW ANTY-PASOŻYTY I GRZYBICE ZAMÓW 30% TANIEJ W KLUBIE CALIVITA

paraprotex1.jpgaz_zymes1.jpgnopalin1.jpg

Spożywając równocześnie ziemniaka lub kawałek chleba lub jakikolwiek inny produkt zawierający węglowodany lub skrobię, podczas jego przeżuwania w jamie ustnej do śliny wydzielana jest ptialina i inne enzymy o odczynie zasadowym. Aby skrobia została całkowicie strawiona w żołądku musi panować środowisko zasadowe.

Można sobie wyobrazić co się dzieje w żołądku kiedy dochodzi do jednoczesnego trawienia białka i skrobi.
Kwaśne i zasadowe soki trawienne wydzielane są jednocześnie szybko się neutralizując, pozostawiając w żołądku słaby, wodnisty roztwór, który nie jest w stanie należycie strawić ani białka ani skrobi. Obecność w przewodzie pokarmowym bakterii powoduje fermentację skrobi i rozkład białek.

Fermentacja i rozkład są podstawową przyczyną różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych takich jak:

  • zgaga,
  • gazy,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • kurcze żołądka,
  • krwawienie hemoroidów,
  • zapalenie okrężnicy co może doprowadzić do nowotworu.

Wiele uczuleń jest spowodowane także niewłaściwym łączeniem pokarmu. Przechodząc przez jelita, krew zbiera toksyczne produkty rozkładu i fermentacji, które powodują: pokrzywkę, wysypki, mdłości, bóle głowy i inne objawy będące zwykle objawem alergii.

Czyli niewłaściwe dobrane produkty hamują pracę żołądka i funkcje trawienne, a wtedy do głosu dochodzą bakterie. To właśnie one otrzymują wszystkie składniki odżywcze i „kwitną” a człowiek otrzymuje wszystkie odpadki.
Aby zapobiec fermentacji i rozkładowi należy uzupełniać swoją dietę stosując suplementy zawierające enzymy trawienne Meal Time lub Digestive Enzymes.

Przy przygotowywaniu posiłków wystrzegajmy się tych połączeń:

 

1. BIAŁKO I SKROBIA

Jest to najgorsze jakie może być połączenie chociaż na tym połączeniu opiera się współczesny obiad w Polsce ( mięso z ziemniakami)

Produkty bogate w białko: drób, ryby, mięso,ser, jaja, mleko, awokado, produkty sojowe, fasola, groch, orzechy,pełne ziarno oraz produkty bogate w skrobię, takie jak ziemniaki, makaron, ryż, pieczywo, ciasta ZAWSZE JEDZ OSOBNO.
Tak więc na śniadanie należy jeść albo grzankę albo jajko, na obiad albo ziemniaki albo mięso, na kolację albo chleb albo wędline.

 

2. BIAŁKO I BIAŁKO

Rózne białka wymagają różnych sposobów trawienia. Mięso np poddawane jest w pierwszej kolejności, jaja pośrodku, natomiast mleko jako ostatnie. W ramach jednego posiłku należy jeść tylko jeden rodzaj białka. Należy unikać takich połączeń jak mięso z mlekiem, mięso z jajami, mięso z serem. W celu zapewnienia organizmowi pełnego zestawu aminokwasów przy kolejnych posiłkach należy uwzględnić różne rodzaje białek.

3. SKROBIA I KWAS

Połączenie produktów kwaśnych i skrobi hamuje wydzielanie ptialiny. Jeżeli razem ze skrobią spożywamy pomarańcze, cytryny i inne kwaśne owoce w jamie ustnej nie wydziela się ten enzym, który jest odpowiedzialny za wstępny etap trawienia skrobi. Z tego powodu skrobia dociera do żołądka bez niezbędnych do prawidłowego trawienia soków alkaicznych. Umożliwia to bakteriom rozpoczęcie fermentacji.
Jeżeli np na śniadanie jemy grzankę lub płatki zbożowe nie popijamy tego sokiem pomarańczowym. Do makaronu lub ryżu nie dodajemy octu i białka.

 

4. BIAŁKO I KWAS

Jeżeli do trawienia białek potrzebne jest środowisko kwaśne to oczywistym by było, że produkty kwaśne powinny ułatwiać trawienie białek. Nic bardziej mylnego. Obecność produktów kwaśnych w żołądku hamuje wydzielanie kwasu solnego a pepsyna (enzym odpowiedzialny za trawienie białka) działa wyłącznie w obecności kwasu solnego.

W trakcie jednego posiłku nie łączymy białek i kwasów.
5. BIAŁKO I TŁUSZCZ

Spożycie tłuszczu wpływa hamująco na wydzielanie soków żołądkowych. Obecność tłuszczy w żołądku powoduje spadek stężenia kwasu solnego i pepsyny na ok dwie, trzy godziny. Opóźnia to trawienie białka spożytego razem z tłuszczem, dając bakteriom gnilnym duże możliwości działania. Tłuste mięso, chude mięso smażone na tłuszczu nieraz wiele godzin zalegają w żołądku.

Białka i tłuszcze należy jeść oddzielnie. Spożycie dużej ilości surowych warzych pomaga w trawieniu i ułatwia przepływ przez jelita.

 

6. BIAŁKO I CUKIER

Wszystkie cukry hamują wydzielanie soków soków żołądkowych. Dzieje się tak dlatego, że cukry trafiają bezpośrednio do jelita cienkiego gdzie ulegają strawieniu i wchłonięciu. W połączeniu z białkiem (np. ciasto po kotlecie) cukier nie tylko hamuje trawienie białka, ale zamiast samo szybko przemieścić się do jelita cienkiego, utyka w żołądku gdzie pod wpływem bakterii zaczyna fermentować, w wyniku czego do organizmu przenikają szkodliwe toksyny.
7. SKROBIA I CUKIER

Kiedy skrobi towarzyszy w jamie ustnej cukier, ślina wydzielana podczas żucia nie zawiera ptialiny, co uniemożliwia trawienie skrobi,zanim dostanie się ona do żołądka. Co więcej, takie połączenie zatrzymuje cukier w żołądku dopóki nie skończy się trawienie skrobi, jest to czas odpowiednio długi aby doszło do fermentacji. Produkty uboczne fermentacji cukrów mają odczyn kwaśny, co dodatkowo opóźnia trawienie skrobi, które odbywa się w środowisku zasadowym. Chleb (skrobia) i masło (tłuszcz) można łączyć, ale wystarczy dodać łyżeczkę miodu lub konfitury, aby przeszkodzić w trawieniu skrobi zawartej w chlebie.

Z powodu nieprawidłowo zmieszanego pożywienia w organizmie zachodzą procesy gnilne, w trakcie których powstają bardzo silne trucizny. Trucizny te powinny być wydalone z moczem. Jednak gdy nieodpowiednio połączone pokarmy spożywamy kilka razy dziennie – organizm nie jest w stanie zneutralizować tych trucizn.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że nasz żołądek nie jest workiem, w który możemy wrzucać wszystko. Z czasem ten worek staje się chory i słaby. Ciało zaczyna przypominać bombę z opóźnionym zapłonem, który po pięćdziesiątce eksploduje chorobami:
schorzenia serca, miażdzyca tętnic, nadciśnienie tętnicze, zakrzepowe zapalenie żył, cukrzyca, alergie, astma, schorzenia układu jelitowego i pokarmowego, zaburzenia hormonalne i impotencja.

Jak mówił Hipokrates „Pożywienie powinno być dla nas lekarstwem”. Żeby tę mądrą myśl wcielić w życie należy zmienić nasze nawyki żywieniowe.

warzywa222.JPG

 

 

 

 

 

 

'