Polecam naturalne suplementy Calivita .Witamina na dobry wzrok Witamina AW stanach napięcia nerwowego Magnez B6

e-Pasożyty.pl

Skutecznie przeciw pasożytom

Wokół nas roi się od mikroorganizmów. Nasze ciało jest również siedliskiem przeróżnych drobnoustrojów. Kiedyś uważano, że wszystkie bakterie są szkodliwe dla człowieka.
Na szczęście wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego – pro bios – co znaczy „dla życia”.Probiotyki są to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi wywierają na ich organizmy korzystny wpływ wynikający głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej organizm człowieka.W przewodzie pokarmowym zdrowego człowieka znajduje się ogromna liczba bakterii należących do 400-500 różnych gatunków. probityki.gif

ZESTAW ANTY-PASOŻYTY I GRZYBICE ZAMÓW 30% TANIEJ W KLUBIE CALIVITA

paraprotex1.jpgaz_zymes1.jpgnopalin1.jpg

Kwas solny w żołądku i kwasy żółciowe w jelicie cienkim hamują rozwój bakterii. Nieco lepsze warunki ich rozwoju występują w końcowym odcinku jelita cienkiego, dopiero jednak w jelicie grubym osiągają one ogromną liczbę 1 biliona w 1 g treści jelita. Mikroflora jelitowa jest pożyteczna, bierze bowiem udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, a jednocześnie wytwarza niektóre witaminy, a szczególnie witaminy K i B12.

Doustne podawanie antybiotyków powoduje zanik lub zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej i prowadzić może do niedoboru wspomnianych witamin, dlatego lekarze zalecają pobieranie probiotyków po dłuższej kuracji antybiotykowej.

Inne korzystne efekty związane z obecnością mikroflory jelitowej to np. udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu, tworzenie bariery dla bakterii chorobotwórczych, stabilizowanie przepuszczalności śluzówki jelitowej, regulacja proliferacji i różnicowania się komórek nabłonka jelita grubego (kolonocytów), działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do bakterii szkodliwych.

Warto dodać, że do czynników prowadzących do zakłócenia równowagi mikroflory jelitowej należą, obok wspomnianej już terapii antybiotykowej, także terapia radiacyjna, stresy, niewłaściwa dieta i inne.

Korzystne właściwości probiotyków:

- utrzymywanie równowagi w składzie tubylczej mikroflory jelitowej,
- przywracanie tej równowagi w przypadku wystąpienia czynników zakłócających,
- zwalczanie infekcji i innych zaburzeń jelitowych.

Specjalistyczne testy wykazały, że bakterie probiotyczne są w stanie przeżyć przejście przez układ trawienny do jelit, osiedlić się tam i przetrwać szereg dni, oddziałując pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wypierają one bowiem z przewodu pokarmowego inne, przeważnie chorobotwórcze mikroorganizmy, wywołujące np. salmonellę lub czerwonkę. Ta duża aktywność antybakteryjna probiotyków związana jest z wytwarzaniem przez nie specyficznych substancji, wśród których największe znaczenie ma kwas mlekowy.
Kwas ten, będący podstawowym produktem probiotycznych bakterii mlekowych, spełnia w organizmie człowieka wiele korzystnych funkcji, np.:

- przyspiesza trawienie białek mleka,

-zwiększa wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych pierwiastków,

Calivita International ma w swojej ofercie nastepujące probiotyki:

- AC Zymes

- Acidophilus Psylium

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania probiotyków są obiecujące i obejmują:

- leczenie i zapobieganie: biegunkom (rotawirusowe, poantybiotykowe),
- podnoszenie odporności organizmu,
- immunomodulację,
- zapobieganie i leczenie alergii,
- wpływ antykancerogenny,
- poprawę profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia),
- zmniejszenie dolegliwości u osób z zespołem nietolerancji laktozy,
- zapobieganie nawrotom infekcji grzybiczych i bakteryjnych pochwy.

Aby probiotyk mógł spełnić swoje zadanie, czyli skolonizować się, a następnie chronić nasz układ pokarmowy, musimy zadbać o jego właściwe odżywianie.I tu z pomocą przychodzą nam prebiotyki – nie poddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej stosowanymi prebiotykami są rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego – inulina i oligofruktoza, występujące w wielu roślinach, na przykład: pomidorach, cykorii, porach, cebuli, czosnku, szparagach, bananach czy orzechach ziemnych. Badania wykazują, że obecność tych substancji w organizmie polepsza wchłanianie wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego.
Występują m.in. w cebuli, czosnku, ziemniakach, bananach, cykorii, porach.

Popularne prebiotyki (zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej) dostępne w ofercie CaliVita:

AC Zymes niezbędna dla zdrowia „przyjazna” flora acidophilna, stosowana przede wszystkim w chorobach infekcyjnych i nowotworowych, w infekcjach grzybicy, w chorobach układu trawienia, a szczególnie jelit, w alergii oraz wielu innych schorzeniach.

Bee Power szczególnie w walce z paciorkowacami i przy przewlekłej anginie, ropnym katarze, zatokach, zapaleniu ucha środkowego, powiększonych migdałkach, w anemii oraz podczas rekonwalescencji. Wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Garlic Caps naturalny antybiotyk, pomocny w chorobach infekcyjnych, katarze, zatokach, zapaleniu ucha środkowego, węzłów chłonnych i innych stanach zapalnych, przy powiększonych migdałkach itp.

Naturalna witamina C 500 , C 1000 oraz C Plus z bioflawonoidami i dziką różą – doskonałe działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe podczas przeziębienia, kataru, grypy, w anginie w alergii, astmie, bólach kostnostawowych, a także w chorobach nowotworowych.

Nopalin – niezbędny dla utrzymania zdrowia błonnik roślinny szeroko stosowany w problemach z zaparciami, w oczyszczaniu oraz w regulacji pracy jelita. Niezbędny w chorobach immunologicznych, stanów zapalnych i infekcyjnych gardła, w oczyszczaniu układu limfatycznego przy zatokach i powiększonych migdałkach, w cukrzycy, miażdżycy oraz chorobach reumatycznych

Omega 3 wzmacnia immunologię a szczególnie działa na serce, naczynia krwionośne oraz układ stawowo-kostny przeciwdziałając krzywicy, próchnicy, osteoporozie i wielu chorobom reumatycznym, SM, RZS. także w chorobach skórnych m.in. łuszczyca

Polinesian Noni zwana polinezyjską penicyliną w każdym stanie nierównowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Stosowany we wszystkich chorobach.

Rhodiolin doskonały adaptogen szczególnie na silna odporność oraz stres, depresje, nerwicę.

White Willow Barc (kora białej wierzby) jako wspaniała naturalna aspiryna na obniżanie gorączki, działanie napotnie, przy chorobach nerek i pęcherza moczowego oraz stawów i we chorobach reumatycznych.

Shark Aid w chorobach oczu, w bólach i zwyrodnieniach kostno-stawowych oraz w chorobach nowotworowych, oraz do leczenia guzów mięśniaków, torbieli, tłuszczaków i cyst.

Spirulina Max w chorobach związanych z krwią, anemia, białaczka, pasożyty, zatoki, niedoczynność tarczycy, astma i alergia oraz choroby nowotworowe.

'